De Amsterdamse woningmarkt voelt voor veel starters als een onmogelijke missie. En eerlijk gezegd: dat is het soms ook. Torenhoge prijzen, ellenlange bezichtigingslijsten en de constante dreiging van expats of beleggers die je met gemak overbieden. Toch besloten mijn vriendin en ik om de sprong te wagen. Wat volgde was een zoektocht vol uitdagingen, teleurstellingen, maar uiteindelijk ook onverwachte kansen.

Ik was voor mijn bachelor in Engeland gaan studeren, totdat in het voorjaar van 2020 de coronapandemie mij halsoverkop terug naar Nederland bracht. Ik bevond mij opeens weer in het ouderlijk huis in Den Haag. Van een zelfstandig leven in Engeland naar weer thuiswonen: een omslag die me deed verlangen naar een plek voor mezelf. Na mijn studie had ik het gevoel dat ik meer uit mijn studententijd kon halen. Ik besloot daarom een passende masteropleiding te volgen in Amsterdam. Studeren in deze stad gaf me een geheel nieuwe kijk op wat Amsterdam te bieden heeft. Niet langer alleen een plek van dagjesmensen en forenzen, maar een stad vol vrijgevochtenheid, diversiteit en creatieve energie. De verschillende leefwerelden van de wijken en evenementen sloten perfect aan bij mijn interesses en werk. Ik voelde: hier wil ik wonen. Intensief forenzen, iets wat ik al vanaf mijn twaalfde vrijwel elke dag deed, wilde ik achter me laten. Het was tijd om écht te wonen waar het gebeurt.

De zoektocht begint

We wilden samen een plek vinden in Amsterdam, binnen de ring A10. Tijdens het proces leerden we veel, soms op harde wijze. Bijvoorbeeld dat je niet alleen een hypotheekadviseur nodig hebt, maar ook een taxateur, een bouwkundig inspecteur en misschien zelfs een aankoopmakelaar – al deden wij het zonder die laatste om kosten te besparen. We merkten ook hoe belangrijk het is om je verwachtingen bij te stellen. Aanvankelijk wilden we een separaat toilet, een ruime keuken en een afgewerkt huis. Die wensen zijn gaandeweg gesneuveld, maar een tweede slaapkamer en een buitenruimte vonden we te belangrijk. Tegelijkertijd ontdekten we welke wijken in Amsterdam ons niet aanspraken, wat onze focus verscherpte.

De Amsterdamse woningmarkt is berucht. In 2022, het jaar waarin wij op zoek gingen, bleven huizenprijzen hoog ondanks de stijgende hypotheekrente. Het CBS rapporteerde dat de huizenprijzen in Amsterdam tussen 2015 en 2022 met meer dan 85% stegen, en nog steeds werd 87% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

De eerste stap was een bezoek aan een hypotheekadviseur. Dat bleek een gouden zet, omdat we meteen duidelijkheid kregen over ons budget. Door eerdere spaargeld en het aflossen van onze studieschuld hadden we wat meer ruimte om te bieden. Maar in Amsterdam blijkt dat zelfs een degelijk budget soms niet genoeg is.

Bieden in de chaos

Het bieden is een apart fenomeen. Na een bezichtiging van hooguit 15 minuten moet je vaak binnen enkele dagen beslissen of je gaat bieden. Het gaat meestal om een gesloten bieding, wat betekent dat je niet weet wat andere kopers bieden. Daardoor voelt het al snel als gokken. Een persoonlijke aanpak kan helpen. Wij stuurden bij elk bod een foto van onszelf en een kort verhaal. Hoewel het niet bewezen is dat dit doorslaggevend was, voelden wij dat het een verschil kon maken in een markt waar verkopers vaak tussen anonieme biedingen moeten kiezen.

Eén van de huizen waar we op boden, was een prachtige jaren-30 woning in Oud-West. Glas-in-looddeuren, een aparte eetkamer, een interieur dat je meteen een thuisgevoel gaf. Het was liefde op het eerste gezicht. Maar zoals zo vaak in Amsterdam, werden we overboden. De teleurstelling was groot, maar het was niet de enige keer dat we misgrepen.

Een ander huis waar we op boden is een deur naast het appartement waar we nu wonen. Deze woning, op de eerste verdieping, was prachtig afgewerkt, maar uiteindelijk werd het door een expat gekocht die maar liefst €115.000 boven de vraagprijs bood. Expats profiteren van belastingvoordelen zoals de 30%-regeling, waardoor zij meer kunnen lenen dan Nederlanders. Het is frustrerend, maar zij dragen ook bij aan de economie en innovatie. Dat gaf ons een harde realiteit: de concurrentie was niet alleen heftig, maar soms ook oneerlijk.

Een onverwachte kans

Toen we uiteindelijk ons huidige appartement bezichtigden, had ik direct het gevoel dat het “te mooi was om waar te zijn.” Het had een dakterras en genoeg ruimte om het naar eigen smaak aan te passen. Ook hier werden we in eerste instantie overboden. Teleurgesteld gingen we verder met zoeken, maar maanden later kregen we een onverwacht telefoontje: de koper had zijn financiering niet rondgekregen. Er werd een nieuwe, besloten biedingsronde georganiseerd.

Met wat kleine aanpassingen in ons bod en zonder financieringsvoorbehoud gingen we ervoor. Dit keer was het raak. Het gevoel van opluchting en blijdschap was overweldigend. Het was alsof alle frustraties en teleurstellingen eindelijk ergens goed voor waren geweest.

Een woning naar je hand zetten

Ons appartement was niet perfect. De afwerking liet te wensen over, maar dat gaf ons juist de kans om er iets eigens van te maken. Meteen na de sleuteloverdracht hebben we alle muren geschuurd, geschilderd, het plafond laten stuken en de oude vloer werd vervangen. We hadden geen budget meer over waardoor we anderhalf jaar met een gammel keukentje kookten. Dat was niet ideaal, maar het gaf ons tijd om te sparen en de keuken uiteindelijk helemaal naar onze smaak te vervangen.

Reflectie op een intens proces

Als ik terugkijk realiseer ik me hoe stressvol de zoektocht was. Wonen en werken in verschillende steden, het plannen van bezichtigingen en de constante onzekerheid of je genoeg bood – het kostte ons enorm veel energie. Toch leerde ik er ook van. Ik begrijp nu meer over de woningmarkt, over hoe belangrijk het is om realistisch te blijven en hoe waardevol het kan zijn om met geduld en volharding te blijven zoeken.

Onze zoektocht heeft me ook aan het denken gezet over de bredere uitdagingen van de woningmarkt. De concurrentie van expats, de rol van beleggers en de enorme druk op starters zijn serieuze problemen die om oplossingen vragen. Toch ben ik ervan overtuigd dat het mogelijk is om als starter een plek te vinden. Voor wie dezelfde weg wil bewandelen: wees voorbereid op frustratie en tegenslagen. De Amsterdamse markt vraagt om geduld, realisme en creativiteit. Gebruik tools zoals Funda en zorg dat je dagelijks nieuwe woningen bekijkt. Huizen zijn in Amsterdam vaak binnen enkele uren na publicatie volgeboekt voor bezichtiging. Ga in gesprek met een hypotheekadviseur, wees flexibel in je eisen en kijk naar wat wél mogelijk is.

Nu, bijna twee jaar later, voel ik me thuis. Het is misschien niet het perfecte huis, maar wel óns huis. De zoektocht was een avontuur vol uitdagingen, maar het heeft me sterker gemaakt. En als ik mijn dakterras op stap en uitkijk over Amsterdam, weet ik: ik woon écht waar het gebeurt.