Gemeente Amsterdam
Wonen in Amsterdam
De gemeente Amsterdam kampt met een groot woningtekort. Ongeveer de helft van de woningzoekende, zoekt in Amsterdam en heeft meer dan 52.000 woningen nodig om aan de vraag te voldoen. Vooral sociale huurwoningen en betaalbare koop- en huurwoningen zijn schaars. Wachttijden voor sociale huur bedragen gemiddeld 13 jaar, terwijl koopwoningen gemiddeld €707.420 kosten, vaak ver boven de vraagprijs. Het beperkte aanbod in alle sectoren en stijgende prijzen maken het moeilijk voor starters en middeninkomens.
Amsterdam wil de komende twintig jaar 70.000 nieuwe woningen bouwen. Omdat Waterland en de Amstelscheg groen moeten blijven, is verdichting van de bestaande stad de enige optie. Naast de bekende locaties lijken vooral de Zuidoostlob en nieuwe delen van de noordelijke IJ-oever mogelijkheden te bieden. Al maken milieuregels, buurgemeenten en bestaande bedrijvigheid het er niet gemakkelijker op.


De grote verdichting
Veel woningbouwplannen in de periode 2010-2030 zijn nog met onzekerheid omgeven. Dat geldt vooral voor IJburg 2e-fase (9000 woningen) en de Zuidas (ook 9000). Voor de Noordelijke IJ-oever staan ook 9000 woningen ingetekend, verdeeld over Buiksloterham (4000), NDSM-terrein (3000) en Overhoeks (2000). Elders in Noord zijn er woningbouwplannen voor het Centrumgebied (2860, inclusief Elzenhagen), De Bongerd (1160), Nieuwendam-Noord (1650) en De Banne (1330). Gevoegd bij overige ingetekende aantallen leidt dat tot 54.900 geplande woningen.
Dan zijn er nog zogeheten ‘Zoeklocaties’ waar de mogelijkheden van woningbouw nog worden onderzocht. Die hebben we aangegeven met een vraagteken. Die vindt u bij de overige delen van de Noordelijke IJ-oever, rond de A-10 West en A10-Oost, gebieden bij de Sloterplas en Gaasperplas, in Buitenveldert, het gebied rond de Arena in Zuidoost en het Duivendrechtse veld.
Het stadsbestuur
Een stad bestuurt door de gemeenteraad. De gemeenteraad is een democratische vergadering waar alle plannen worden besproken en geevalueerd. Deze bestaat uit de mensen die de plannen actief uitvoeren, het college van burgemeester en wethouders. Ook zijn er mensen die moties aandragen en het college controleren, dit zijn gemeenteraadslieden. De burgermeester wordt gevraagd en uitgekozen door een comerasis van de koning.
De gemeenteraadslieden worden gekozen doormiddel van gemeenteraadsverkiezingen. Deze worden om de vier jaar gehouden.
De grootste partijen gaan met elkaar onderhandelen over een regeerakkoord. Zodra zij er uit zijn leveren zij de wethouders die beleid gaan maken. De burgermeester is voorzitter van de gemeenteraad en overlegt met alle wethouders.
Dit is het huidige college van Burgemeesters en Wethouders.
Dit zijn de gemeenteraadslieden.
Woonvisie
Gemeente Amsterdam heeft een omgevingsplan geschreven voor Amsterdam 2050.
Ontwikkeling Woningbouw
Op deze website laat de gemeente zien welke delen van Amsterdam beter en meer ontwikkeld kunnen worden.
Ontwikkeling Sociale Woningbouw
Beleidsregel van de gemeenteraad van de gemeente Amsterdam houdende regels omtrent het vaststellen van het stedelijk kader voor sociale en middensegment huurwoningen in particuliere plannen en kennisnemen van beantwoording van Motie 987 (545’) van raadsleden Dijk en Vink over het gebruik van het bestemmingsplan voor middenhuur
Sociaal verhuur systeem
Amsterdam heeft een nieuw systeem ontwikkel voor het indelen van sociale woningen.
Via https://www.woningnetregioamsterdam.nl/ kun je sociale huurhuizen huren.
Via https://www.woonmatchwaterland.nl/ kun je ook sociale huurhuizen huren.
Voorwaarden sociale woning huren in amsterdam.