Gemeente Rotterdam

Over de maasstad

De gemeente Rotterdam, gelegen in de provincie Zuid-Holland, is de op een na grootste stad van Nederland en een belangrijk economisch centrum. Met zijn wereldberoemde haven, een van de grootste ter wereld, staat Rotterdam bekend als de “poort naar Europa”. De stad onderscheidt zich door zijn moderne architectuur, zoals de Markthal, de Erasmusbrug en de kubuswoningen, die een contrast vormen met historische gebouwen zoals de Laurenskerk.

Stadsontwikkeling RotterdamCampagne “Rotterdam Make It Happen!”

Rotterdam is een diverse en dynamische stad met meer dan 170 nationaliteiten. Het biedt een breed scala aan culturele en recreatieve voorzieningen, zoals het Museum Boijmans Van Beuningen, de Diergaarde Blijdorp en internationale evenementen zoals het North Sea Jazz Festival. De stad zet sterk in op duurzaamheid en innovatie, met projecten op het gebied van energietransitie en stedelijke vernieuwing. Rotterdam is een unieke mix van internationale allure en rauwe, stedelijke charme.

Rotterdampas: de leukste uitjes in Rotterdam met hoge korting bezoeken.

Het stadsbestuur

Een stad bestuurt door de gemeenteraad. De gemeenteraad is een democratische vergadering waar alle plannen worden besproken en geevalueerd. Deze bestaat uit de mensen die de plannen actief uitvoeren, het college van burgemeester en wethouders. Ook zijn er mensen die moties aandragen en het college controleren, dit zijn gemeenteraadslieden. De burgermeester wordt gevraagd en uitgekozen door een comerasis van de koning.
De gemeenteraadslieden worden gekozen doormiddel van gemeenteraadsverkiezingen. Deze worden om de vier jaar gehouden.
De grootste partijen gaan met elkaar onderhandelen over een regeerakkoord. Zodra zij er uit zijn leveren zij de wethouders die beleid gaan maken. De burgermeester is voorzitter van de gemeenteraad en overlegt met alle wethouders.

Dit is het huidige college van Burgemeesters en Wethouders.

Dit zijn de gemeenteraadslieden.

Lijst van alle burgermeesters

 

Woonvisie

Gemeeente Rotterdam heeft in een woonvisie gepubliceerd waarin er wordt geschreven over hoe het woonprobleem opgelost kan worden. Deze woonvisie is geschreven door Chantal Zeegers, Wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen.

Ontwikkeling Woningbouw

Rotterdam doet er alles aan om meer nieuwe huizen te bouwen. Hieronder staan de nieuwe wijken die door Rotterdam worden ontwikkeld.

Nieuw Kralingen

Merwehaven

Oostflank

Rijnhaven

Ontwikkeling Sociale Woningbouw

Er wordt door de gemeente Rotterdam geschreven dat het aantal sociale huurwoningen op peil moet blijven. Dit betekend dat in de nieuwe wijken ook sociale huurwoning worden geraliseerd. De gemeente vraag het rijk om een systeem te initieren van het eerlijk verdelen van sociale huurwoningen.

Onderzoek: Rotterdam krijgt er minder dan 500 woningen per jaar bij

De afgelopen tijd is discussie ontstaan over de lage bouwambitie van de stad Rotterdam. Ook in de gemeenteraad. Uit onderzoek van RTM XL aan de hand van cijfers van het CBS blijkt dat het nog erger is dan in eerste instantie gedacht. Rotterdam is de afgelopen 12 jaar met 5.000 woningen gegroeid. In totaal. Ter vergelijking: er zoeken bijna 100.000 mensen een woning in de stad. Wij hoeven niet uit te leggen waarom dat een probleem is. Wel leggen we uit hoe we aan deze cijfers komen.

Lage opkomst verkiezingen Rotterdam

  • 461.855 kiesgerechtigden
  • 296.330 (64,16%) opkomst
  • 769 (0,26%) blanco stemmen
  • 1.521 (0,51%) ongeldige stemmen
  • 294.040 geldige stemmen

Woonnetrijnmond.nl

Over Woonnetrijnmond

Sociale huurwoningen in Rotterdam worden verloot via woonnetrijnmond.nl. Als je een sociaal huurwoning wilt huren in Rotterdam ben je aangewezen op deze website.

WoonnetRijnmond.nl is de gezamenlijke website van de corporaties in de regio Rijnmond
Onder de stadsregio Rotterdam vallen de volgende woonplaatsen: Barendrecht, Brielle: Vierpolders en Zwartewaal, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland: Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk, Maassluis, Nissewaard; Abbebroek, Geervliet, Heenvliet, Hekelingen, Oudenhoorn, Spijkenisse en Zuidland, Ridderkerk: Bolnes, Oostendam, Ridderkerk, Rijsoord en Slikkerveer, Rotterdam: Pernis, Hoogvliet, Hoek van Holland, Rozenburg, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne: Oostvoorne en Rockanje.

Zoekmodellen

Inschrijfduur-zoekmodel
U ontvangt een woningaanbieding op basis van uw opgebouwde inschrijfduur. Hoe langer u staat ingeschreven, hoe hoger u op de lijst staat. U moet ook voldoen aan de voorwaarden. Mensen met urgentie krijgen voorrang.

WoningLoting-zoekmodel
De corporatie verzamelt alle reacties tot de periode om te reageren is afgelopen. Door loting ontstaat een lijst met de volgorde voor de woningaanbieding. U moet ook voldoen aan de voorwaarden. Mensen met urgentie krijgen voorrang.

DirectKans-zoekmodel
Bij het DirectKans-zoekmodel reageert u tussen 20:00 en 20:15 uur op de woning. Na 20:15 uur kunt u niet meer reageren op de woning. Wij verzamelen alle reacties en loten dan voor de volgorde van de reacties. Om 20:30 uur ziet u op welke positie u staat. U moet voldoen aan de voorwaarden. Mensen met urgentie krijgen geen voorrang bij DirectKans.

Wens&Wacht-zoekmodel
U weet wat u zoekt en heeft de tijd om op een woning te wachten. U schrijft zich in op een wachtlijst. De corporatie benadert de eerst wachtenden op de lijst als er een woning vrij komt. U moet wel aan de voorwaarden voldoen.

Lijst Segmentatie

Woonnetrijnmond maakt onderscheid op basis van onderstaande criteria:

 

  1. Je inschrijfduur (Hoeveel Jaren)
  2. Je medewoningzoekende (Partner, Kinderen)
  3. Je inkomen (welke segment sociale huur)
  4. Je leeftijd (<22 jaar, 22-55, 55+)
  5. Je urgentie verklaring (fysieke bedreiging)

Open Rotterdam

Zoek je een huis in Rotterdam rijnmond?

Schrijf je hieronder in en realiseer je goed dat je met mee doet aan een kansspel en daardoor voor je eigen gezondheid niet mag verwachten dat je op spoedig termijn een huis bemachtigd.