Rijksoverheid

Onderwerpen: RijksoverheidRapportenPlannen

Landelijk Bestuur

De rijksoverheid is belangrijk omdat zij zorgt voor het bestuur en de organisatie van Nederland op nationaal niveau. Ze maakt wetten, bewaakt de veiligheid, en zorgt voor voorzieningen die alle inwoners raken, zoals onderwijs, zorg, infrastructuur en defensie. Daarnaast verdeelt de rijksoverheid middelen tussen gemeenten en provincies, en neemt ze beslissingen over belangrijke kwesties zoals klimaatbeleid, economie en internationale samenwerking. Door deze centrale coördinatie kan het land efficiënt functioneren en worden de belangen van alle inwoners behartigd.

Woningwet

Een wet in formele zin is een gezamenlijk besluit van de regering en Staten-Generaal volgens een grondwettelijke procedure.

Wie mag waar wonen?

In dit dossier is in de vorm van nieuws, onderzoeken en illustratieve artikelen meer informatie te vinden over woningtoewijzing. Informatie rondom regels en voorwaarden over toewijzing door woningcorporaties vind je hier.

Versnellen Woningbouw

Op dit moment duurt de ontwikkeling van een woningbouwproject gemiddeld tien jaar. Dat is te lang voor mensen die met smart zitten te wachten op een woning. Het moet en kan korter, met name in de plan- en besluitvormingsfase.

Transformatie

Woningcorporaties kunnen gebouwen of bebouwde terreinen verwerven om deze te transformeren tot woonruimte en/of maatschappelijk vastgoed. Op deze terreinen kunnen gebouwen staan die (deels) worden gesloopt en/of worden herbestemd.

Rapporten van Ministeries omtrent Wonen

Onderstaande ministeries houden zich, of hebben zich gehouden, met de huisvesting van haar inwoners.

Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO)

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) werkt aan de basis van onze samenleving. Wij zorgen ervoor dat iedereen kan wonen en leven in een prettige omgeving. Daarnaast zorgen wij voor een goede verdeling van de schaarse ruimte in Nederland. Ook het Rijksvastgoedbedrijf is onderdeel van VRO, hier worden de rijksgebouwen en rijksgronden beheerd.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK)

Wij werken aan de basis. Van Nederland en ons Koninkrijk. Aan het versterken van de democratie, het bewaken van onze grondrechten en aan een goed openbaar bestuur. Wij waken over ons grootste goed: de Grondwet en wat we daarin hebben afgesproken. Dat iedereen meetelt bijvoorbeeld. Dat je altijd en overal kan zijn wie je bent, vinden wat je vindt, gelijke kansen hebt en mee kan doen. Thuis, op school en op het werk, offline én online. Dat je prettig kunt leven in elke regio, daar maken we ons hard voor. In het bijzonder voor Groningen, zodat het ook daar veilig en aantrekkelijk wonen en werken is. Dat is werken aan de basis. We doen dat voor de samenleving. Én voor de hele rijksoverheid. Zodat ook andere ministeries hun werk voor en met Nederland en het Caribisch deel van ons Koninkrijk goed kunnen doen.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een mooier Nederland. Samen zorgen we voor een bereikbaar land met sterke dijken, waarin je veilig van A naar B komt. Voor een land met schone lucht, een schone bodem en schoon water. Een land waar we zuinig zijn op grondstoffen en materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Waar we ons duurzaam verplaatsen. Een land met ruimte voor mogelijkheden. Dat vraagt om een ministerie dat verbindt: niet alleen plaatsen en ideeën, maar vooral mensen. Alles voor een mooier Nederland.

Ministerie van Economische Zaken (EZ)

Het ministerie van Economische Zaken werkt samen met zijn partners aan een innovatief én ondernemend Nederland en een sterke, weerbare economie, die iedereen kansen biedt. Ondernemers en bedrijven moeten kunnen rekenen op een stabiel en voorspelbaar ondernemersklimaat. We zoeken daarbij steeds de beste balans tussen de belangen van bedrijven, consumenten en de omgeving.